Cele mai mari companii deținute de antreprenori români au înregistrat în 2013 o cifră de afaceri agregată cu 6,7% mai mare decât în 2012, potrivit unei analize realizate de Enterprise Investors, BCR, PwC România și Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar, în cadrul proiectului Campioni în Business.

Studiul care a stat la baza desemnării celor mai performanţi antreprenori români realizat de PwC în cadrul proiectului Campioni în Business ia în considerare performanțele financiare pentru 1.300 de companii deținute de antreprenori români care au înregistrat profit brut în 2013 şi au avut peste 10 angajaţi, selectate din rândul celor mai mari 3.000 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri din 2013. Analiza a avut la bază informațiile depuse la Registrul Comerțului.

Cumulat, cele 1.300 de companii analizate au înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 151 miliarde lei și un profit brut de 7,2 miliarde lei, în creștere cu 13,5% față de 2012. Profitul net a înregistrat în 2013 o valoare agregată cu 14,4% mai mare față de anul precedent, ajungând la 6 miliarde lei. Rata de creștere a profitului brut mai mare decât cea a cifrei de afaceri evidenţiază intensificarea preocupărilor antreprenorilor pentru eficientizarea activităţii (reducerea costurilor, optimizarea proceselor etc.).

Proiectul Campioni în Business este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai performanţi antreprenori români, adevărate modele pentru mediul de afaceri autohton. Aflat la cea de-a patra ediție, proiectul este organizat de Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Ediția de anul acesta își va desemna câștigătorii în cadrul a trei evenimente. Antreprenorii din regiunea Transilvania – Banat vor fi anunțați pe 15 octombrie la Cluj, iar cei din Moldova, pe 21 octombrie la Iași, în cadrul Conferințelor Campioni în Business. Cele două evenimente vor reuni atât performeri ai mediului de afaceri, cât și investitori și consultanți de top. Gala Campioni în Business va avea loc pe 3 noiembrie la București și în cadrul ei vor fi premiate cele mai performante companii din regiunea Muntenia și va fi acordat titlul de Antreprenorul Anului.

”Încă de la începuturile programului Campioni în Business am încurajat și am promovat antreprenorii care au avut curajul să investească chiar și atunci când mediul de afaceri nu le era favorabil. În fiecare an avem plăcerea să descoperim companii antreprenoriale care s-au distins prin creșteri impresionante și premiem în continuare acele afaceri care se dovedesc adevărate modele de sustenabilitate”, a declarat Cristian Nacu, Partener la Enterprise Investors.

Studiul Campioni în Business 2014 arată că, în privința numărului total de salariați, companiile au raportat în 2013 cu 6,2% mai mulți angajați față de anul anterior, ajungând la aproximativ 331.000 de persoane. Raportată la evoluția cifrei de afaceri și a profitului brut, rata de creștere a numărului de salariați indică un plus de eficienţă în activitatea angajaților față de 2012.

”Susținem afacerile curate cu perspective de dezvoltare. Acestea sunt dovada că, deși oportunitățile de creștere sunt mai granulare, antreprenorii adevărați le găsesc și le transformă în produse și servicii de succes. Le vom susține și le vom căuta și împreună cu ei, pentru că avem resursele de a finanța economia și pentru că este responsabilitatea noastră de lider al sistemului bancar. BCR va sprijini în continuare proiectele competitive, în condiții de riscuri rezonabile și simetrice, pentru că doar așa putem avea creștere economică sustenabilă”, declară Anca Petcu, Director Rețea Corporate BCR.

Topul regiunilor geografice

Analiza Campioni în Business arată că din cele 1.300 de companii antreprenoriale analizate, 56% își desfășoară activitatea în Muntenia (731 companii), 31% în Transilvania (398) și 13% în Moldova (171). De asemenea, regiunea cu cea mai mare creștere a numărului de salariați în 2013 este Transilvania, cu 9,2% (de la 88.400 persoane în 2012, la 96.500 persoane), urmată de Muntenia, cu 5.7% și Moldova cu 2,9%.

”În ultimii ani, România a trecut printr-o perioadă economică dificilă. În ciuda acestui fapt, prin proiectul Campioni în Business am descoperit companii care au înregistrat performanțe remarcabile. Dacă ar fi să realizăm un „portret robot”al antreprenorului performant din 2013, acesta ar fi: 116 milioane lei cifră de afaceri, 5,5 milioane lei profit brut, 4,6 milioane lei profit net, 4,8% rata profitului brut (faţă de 4,5% în 2012), 255 salariaţi (faţă de 240 în 2012), 455 mii lei cifra de afaceri per salariat (în creştere cu 0,5% faţă de 2012), 22 mii lei profit brut per salariat (mai mare cu 6,9% comparativ cu 2012). Cifrele tot mai bune de la un an la altul confirmă potențialul ridicat al capitalului privat românesc și dinamismul companiilor antreprenoriale locale”, a declarat Ionuț Simion, Partener, Servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Cele mai active domenii

Domeniile de activitate în care antreprenorii au înregistrat în 2013 cele mai mari cifre de afaceri agregate sunt comerțul cu ridicata (398 de companii însumează venituri de 51,7 miliarde lei), comerțul cu amănuntul (107 companii și 13,7 miliarde lei), construcții (109 companii și 11,5 miliarde lei), agricultură, industria alimentară, transport și depozitare și comerțul auto. Dintre acestea, cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri în 2013 a fost înregistrat de industria alimentară (12,3%), agricultură (9,3%) și comerțul cu amănuntul (8,9%).

”Antreprenorii români analizați în cadrul proiectului Campioni în Business și-au crescut în 2013 cu 6,2% numărul de angajați, față de anul precedent. Luând în calcul această importantă componentă socială, nu putem decât să ne mândrim cu faptul că de mai bine de patru ani promovăm adevărate surse de inspirație pentru mediul de afaceri din România”, a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix.

Despre studiu

Dintre cele mai mari 3.000 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri în 2013 (fără instituţiile financiare), au fost selectate companiile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt deţinute de investitori privaţi locali, au avut mai mult de 10 salariaţi în 2013 şi au înregistrat profit brut în 2013. Au rezultat astfel 1.300 de companii. Acestea au fost împărţite în 3 regiuni geografice (Muntenia 18 judeţe, Transilvania 16 judeţe, Moldova 8 judeţe).

Despre parteneri

Enterprise Investors este cea mai veche şi una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est, cu activitate din 1990. Fondurile investesc în companii care demonstrează un potenţial mare de dezvoltare, iar apoi colaborează cu antreprenorii şi cu echipele de management pentru a creşte valoarea acelor companii. Firma administrează opt fonduri de private equity şi venture capital ce totalizează 2 miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,6 miliarde de euro în 132 de companii din diverse sectoare şi au vândut 106 investiții cu venituri totale de aproape 2,2 miliarde de euro. Enterprise Investors a investit până acum în jur de 200 milioane de euro în România.

Membră a Erste Group, Banca Comercială Română (BCR) este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie cu care fac banking.

PwC România. Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu peste 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. PwC România este prima firmă de servicii profesionale care are o echipă ce oferă servicii integrate adresate antreprenorilor români. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul www.pwc.ro/pcs.

Asociația Triple Helix este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la dezvoltarea României prin întărirea și accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educație și leadership. Activitatea Triple Helix se împarte în proiecte pe care le dezvoltă integral și proiecte pe care le concepe și le lansează pentru a fi încredințate spre implementare altor organizații. Printre proiectele de succes lansate de Triple Helix se numără Aspire Academy, un program educațional cu profesori de la Universitatea Harvard dedicat tinerilor români cu potențial deosebit în domeniul leadership-ului și antreprenoriatului. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.

ZIARUL FINANCIAR este brand-ul de referinţă al pieței de business, pe piața românească. ZF își revendică poziția de cel mai puternic ziar de business din România prin credibilitate, prospețime și exclusivitate a informațiilor, adecvare pe target, tratare în adâncime a temelor de business. ZIARUL FINANCIAR oferă cititorilor semnificația evenimentelor recente și anticipează evoluțiile din afaceri și economie, prin știri, analize și articole de opinie. Lider al presei de business din România, ZF se caracterizează prin profesionalism, rigurozitate, seriozitate, credibilitate și echidistanță.