• Enterprise Investors : Trendul ascendent al business-ului autohton ne confirmă că antreprenorii români înțeleg că activează pe piețe extrem de competitive și devin din ce în ce mai  performanți.
  • Banca Comercială Română : România trebuie să sprijine și să potențeze acești veritabili factori de prosperitate, antreprenorii de succes, prin dezvoltarea responsabilă și coerentă a infrastructurii legislativ-fiscale, a celei educaționale și a celei de transport.
  • PwC România : Creştere sănătoasă de productivitate şi profitabilitate conduce la consolidarea capitalului românesc.
  • Asociația Triple Helix : Antreprenorii curajoși, vizionari și companiile pe care aceștia le conduc  spre performanță sunt adevăratele modele la nivelul întregii țări.

Partenerii proiectului „Campioni în Business” – Enterprise Investors, Banca Comercială Română, PwC România şi Asociația Triple Helix Romania – au realizat un studiu legat de activitatea celor mai importante 2900 de companii românești, deținute de antreprenori locali.  

În cadrul studiului au fost analizate cele mai mari 5.000 de companii din România în funcție de cifra de afaceri în 2015 (fără instituțiile financiare) și au fost selectate companiile deținute de investitori privați locali. Au rezultat astfel circa 2.900 de companii antreprenoriale, care ulterior au fost împărțite în 3 regiuni geografice (Muntenia 18 județe, Transilvania 16 județe, Moldova 8 județe).

  • 243 miliarde de lei este cifra de afaceri cumulată a celor 2900 de companii analizate, cu 11% mai mare decât cea realizată de acestea în 2014.
  • 10,6 miliarde de lei este profitul brut cumulat în 2015, în creștere cu 26% față de anul precedent.
  • 503 mii de angajați este numărul cumulat de angajați în 2015, în creștere cu 5,5% față de anul 2014.

Companiile analizate în cadrul studiului au înregistrat în 2015 o cifră de afaceri agregată de circa 243 miliarde lei, cu 11% mai mare decât cea realizată de acestea în 2014. Mai mult decât atât, cele 2900 de companii analizate au înregistrat un profit brut cumulat de 10,6 miliarde de lei în 2015, în creștere cu 26% față de anul precedent, imbunatatindu-si astfel rata profitabilitatii.

‘‘Mediul de afaceri din țara noastră a cunoscut transformări radicale în ultimii ani, iar faptul că business-ul românesc se află pe un trend ascendent ne confirmă că antreprenorii români înțeleg că activează pe piețe extrem de competitive și devin din ce în ce mai  performanți. De la an la an am observat creșteri ale afacerilor antreprenoriale, ceea ce arată seriozitatea antreprenorului român, și în același timp, ambiția acestuia de a aduce valoare prin activitățile pe care le desfășoară’’, a declarat Șerban Roman, Vice-Președinte, Enterprise Investors.

Se remarcă faptul că ritmul de creștere al profitului este mai mare decât cel al cifrei de afaceri, lucru care arată că antreprenorii români sunt preocupați de procesele de eficientizare ale activității companiilor pe care le conduc. Acest lucru are consecințe directe în ceea ce privește creșterea ratei profitului brut, care a ajuns  la 4,4% în 2015, de la 3,9% în 2014. În același timp, rata profitului net s-a majorat de la 3,1% în 2014, la 3,6% în 2015.

503 mii de angajați este numărul cumulat de angajați în 2015, în creștere cu 5,5% față de anul 2014

„Conform datelor analizate, cele 2900 de companii au raportat în 2015 cu 5,5% mai mulți angajați față de anul precedent. Astfel, numărul angajaților a ajuns la 503 mii de persoane. Practic, unul din nouă angajaţi din România este salariat al uneia dintre aceste 2900 de companii, ceea ce subliniază contribuţia economică şi socială extraordinară a antreprenorilor români. Dacă ne uităm la evoluţia numărului de angajaţi raportat la dinamica cifrei de afaceri, vedem că antreprenorii şi-au restructurat şi eficientizat companiile în perioada crizei, iar acum înregistrează o creştere sănătoasă de productivitate şi profitabilitate, ceea ce conduce la consolidarea capitalului românesc”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Cifra de afaceri per salariat a crescut în 2015 cu 5,6% până la circa 482 mii lei, iar profitul brut per salariat s-a majorat cu 19%, ajungând la 21 mii lei în 2015.

“Cei mai dinamici antreprenori din România ne arată modelul de urmat. Îndrăznesc să rețin doar două din atributele acestui model pentru întreaga societate: etica muncii și responsabilitate personală față de mersul lucrurilor. Acest model replicat la scară națională poate fi rețeta succesului pentru România. În fapt, este necesar ca România să sprijine și să potențeze acești veritabili factori de prosperitate, antreprenorii de succes, prin dezvoltarea responsabilă și coerentă a infrastructurii legislativ-fiscale, a celei educaționale, a celei de transport (mărfuri, energie, date), precum și a celei de sănătate. Cu acest sprijin, Campionii în Business ai României azi pot deveni Campionii în Business ai regiunii mâine. Numai astfel se va putea materializa potențialul real al României și numai astfel vor putea fi recuperate decalajele de dezvoltare și de competitivitate față de societățile avansate.”, a declarat Sergiu Manea, Președinte Executiv Banca Comercială Română.

Domeniile de activitate în care antreprenorii au înregistrat în 2015 cele mai mari valori agregate ale cifrei de afaceri și profitului brut sunt: comerțul cu ridicata (918 companii însumează venituri de 81 miliarde lei), comerțul cu amănuntul (258 de companii și 26 miliarde lei) și construcțiile (326 de companii și 21 miliarde lei). Pe locurile următoare ale clasamentului în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri din 2015 se situează: industria alimentară (191 companii, 17 miliarde lei), transportul și depozitarea (202 companii, 15 miliarde lei), comerțul auto (118 companii, 11 miliarde lei), agricultura (137 companii, 11 miliarde lei), precum și IT și telecom (61 companii, 6 miliarde lei).

Cifra de afaceri din construcții a înregistrat un ritm de creștere de 30% în 2015, față de anul 2014, cel mai ridicat dintre domeniile analizate. Pe locul al doilea se situează comerțul auto, cu o creștere de 19%, comerțul cu amănuntul (15%), IT și telecom (12%).

’’Există mult potențial în mediul de business autohton, care trebuie identificat și susținut prin toate mijloacele. Prin acest proiect vrem să găsim în fiecare an antreprenori curajoși și companii care fac performanță, la nivelul întregii țări. Pentru noi este o bucurie să fim alături de cei care prin activitatea pe care o desfășoară crează locuri de muncă și, implicit, aduc valoare reală mediului economic în general, dar și societății, în mod special’’, a declarat Irina Anghel-Enescu, fondator și președinte Asociația Triple Helix Romania.

Despre proiect

Aflat la cea de-a VI-a ediție, „Campioni în Business” descoperă, promovează și premiază, în fiecare regiune din România, cele mai performante companii, conduse de oameni de afaceri îndrăzneți și vizionari.
Proiectul “Campioni în Business”
va debuta cu prima conferință regională, pe 2 noiembrie la Cluj Napoca, urmând ca pe 9 noiembrie să aibă loc conferința regională Moldova, la Iași.

Gala Campioni în Business, unde vor fi premiate cele mai performante companii din regiunea Muntenia și în cadrul căreia va fi desemnat antreprenorul anului, va avea loc la București, pe 23 noiembrie.

Pentru mai multe detalii despre program, puteți accesa website-ul

http://www.campioniinbusiness.ro/

și pagina de Facebook

https://www.facebook.com/campioniinbusiness

Despre parteneri:

Enterprise Investors este  una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est, cu activitate din 1990. Fondurile investesc în companii care demonstrează un potenţial mare de dezvoltare, iar apoi colaborează cu antreprenorii şi cu echipele de management pentru a creşte valoarea acelor companii. Firma administrează opt fonduri de private equity şi venture capital ce depășesc 2 miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 137 de companii din diverse sectoare şi au vândut 115 investiții cu venituri totale de 2,5 miliarde de euro. Enterprise Investors a investit până acum în jur de 200 milioane de euro în România.

Membră a Erste Group, Banca Comercială Română (BCR) este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie cu care fac banking.

PwC România. Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu peste 223000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. PwC România este prima firmă de servicii profesionale care are o echipă ce oferă servicii integrate adresate antreprenorilor români. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul www.pwc.ro/pcs.

Asociația Triple Helix este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la dezvoltarea României prin întărirea și accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educație și leadership. Activitatea Triple Helix se împarte în proiecte pe care le dezvoltă integral și proiecte pe care le concepe și le lansează pentru a fi încredințate spre implementare altor organizații. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.