Comunicat de presă
București, 14 octombrie 2013

Campionii în business au găsit, chiar şi în condiţii conomice dificile, pârghiile pentru creşterea afacerilor

 • Cifra de afaceri agregată a celor mai mari companii antreprenoriale din România a crescut cu  9% în 2012 faţă de 2011, până la 183 miliarde lei;
 • Din top 1.500 de companii antreprenoriale din Romania, 58% activează în Muntenia, 31%  Transilvania şi 11% în Moldova;
 • Numărul total al  persoanelor angajate în cadrul celor mai dinamice 1.500 de companii  antreprenoriale din România a crescut în 2012 faţă de 2011 cu 6%;
 • Profitul  net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români a urcat cu     14,2% până la 7,2 miliarde de lei.

Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul  Financiar, lansează o noua ediţie a „Campioni în Business”, program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai de succes antreprenori români. În acest an, se vor organiza trei gale de premiere. Pentru regiunea Transilvania – Banat, evenimentul se va desfăşura la Cluj pe 16 octombrie, pentru regiunea Moldova evenimentul va avea loc la Iași pe 24 octombrie, iar pe 4 noiembrie va avea loc la București Gala Naţională de Premiere în cadrul căreia vor fi premiate şi companiile din regiunea Bucureşti – Muntenia.

Clasamentul „Campioni în Business” se bazează pe analiza performanţei financiare a celor mai mari  3.000 de companii din România, dintre care companiile deţinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată şi printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajaţi (în creştere faţă de 2011).

Cele mai multe afaceri cresc în acelaşi ritm cu piaţa, însă există şi campioni care s-au distins prin creşteri impresionante ale companiilor lor, chiar şi pe pieţe în scădere. Suntem impresionaţi de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criza pentru a îşi creşte valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor româneşti şi îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească şi să se dezvolte în permanenţă pentru ca nicio afacere sustenabilă nu îşi poate permite sa rămână pe loc”, a declarat Cristian Nacu, Partener, Enterprise Investors.

Raportul din acest an arată că profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români analizate în studiu a urcat cu 14,2% până la 7,2 miliarde de lei.

„In mijlocul unei crize economice şi de încredere prelungite, soluţia este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creştere, locuri de muncă si, în final, rosperitate pentru România. Susţinem creşterea sănătoasă şi suntem alături de cei care au curajul, inteligenţa şi forţa de muncă sa dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul ca angajamentul maxim faţă de propria  afacere este una dintre cele mai puternice garanţii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru aceşti antreprenori vizionari care înţeleg relaţia cu banca în logica unui parteneriat responsabil şi echilibrat,” a declarat Sergiu Manea, Vicepreşedinte corporate BCR.

Conform datelor analizate, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerţul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total; 429 companii), construcţii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total; 160 companii), comerţ cu amănuntul, agricultură şi cel alimentar.

În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o  performanţă bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creştere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) şi producţia de echipamente IT şi electrice (+13,2%). Acest lucru arată potenţialul ridicat pe care îl are capitalul românesc şi dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost şi este alături de antreprenorii români, venind cu soluţii potrivite pentru toate etapele de
dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia şi expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit
”, a precizat Ionuţ Simion, Partener, Lider servicii de consultanţă fiscală
pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011 este Transilvania  (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) şi Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) şi Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503 mii lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23,5 mii lei).

“Antreprenorii români analizaţi de noi şi-au crescut numărul de angajaţi cu 6% în 2012 comparativ cu anul precedent. Având în vedere această importantă componentă socială, antreprenorii de succes merită şi mai multă admiraţie şi recunoștință, dincolo de aplaudarea performanţei lor economice. Este încă un motiv pentru care continuăm să căutăm şi să promovăm modele de urmat, pentru toţi antreprenorii  români cu potenţialul de a deveni campioni în business,” a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatorul Triple
Helix.

Potrivit analizei Campioni în business, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut
în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariaţi, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454 mii lei (în creştere cu circa 3% faţă de 2011) şi un profit brut per salariat de 21,3 mii lei (în creştere cu 5,7%).

Despre studiu:

Top companii din România
 cuprinde cele mai mari 3.000 companii în companii funcţie de  cifra de afaceri în 2012 (fără instituţiile financiare).

Pentru Top cei mai performanţi antreprenori, din Top 3.000 companii din România, am selectat 1.563 de companii care  îndeplinesc cumulativ următoarele  condiţii:

    • sunt deţinute de investitori privaţi;
    • au fost înfiinţate înainte de 01.01.2011;
    • au avut mai mult de 10 salariaţi în 2012;
    • au înregistrat profit brut în 2012.

Cele 1.563 de companii selectate au fost împărţite în 3 regiuni geografice (Moldova – 8 judeţe, Muntenia – 18 judeţe şi Transilvania – 16 judeţe) şi clasificate în funcţie de cifra de afaceri din 2012 astfel: companii cu cifra de afaceri peste 15 milioane euro (834 de companii, sau 53% din total) şi companii cu cifra de afaceri între 3-15 milioane euro (729 de companii, sau 47% din total).

Lista completă a câștigătorilor ediției din 2013 va fi publicată după fiecare eveniment pe site-ul proiectului,  www.campioniinbusiness.ro

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

GMP PR
Simona Fîrtat
PR Account Director
Simona.firtat@pr.gmp.ro
+40 744 68 70 42

Informații despre parteneri

Enterprise Investors este cea mai veche şi una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est, cu activitate din 1990. Fondurile investesc în companii care demonstrează un potenţial mare de dezvoltare, iar apoi colaborează cu antreprenorii şi cu echipele de management pentru a creşte valoarea acelor  companii. Firma administrează opt fonduri de private equity şi venture capital ce totalizează 2 miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,6 miliarde de euro în aproximativ 130 de companii din diverse sectoare şi au vândut aproape 100 de investiții cu venituri totale de 1,9  miliarde de euro. Enterprise Investors a investit până acum în jur de 200 milioane de euro în România.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking,  trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie cu care fac banking.

Asociația Triple Helix este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la dezvoltarea României prin întărirea și accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educație și leadership. Activitatea Triple Helix se împarte în proiecte pe care le dezvoltă integral și proiecte pe care le concepe și le lansează pentru a fi încredințate spre implementare altor organizații. Printre proiectele de succes lansate de Triple Helix se numără Aspire Academy, un  program educațional cu profesori de la Universitatea Harvard dedicat tinerilor români cu potențial deosebit în domeniul leadership-ului și antreprenoriatului. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.
 
PwC România
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu aproape 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Mai multe informaţii despre PwC România pot fi accesate pe site-ul
www.pwc.com/ro.

PwC este prima firmă de servicii profesionale care are o echipă ce oferă servicii integrate adresate antreprenorilor români. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul http://www.pwc.ro/pcs.

ZIARUL FINANCIAR
este brand-ul de referinţă al pieței de business, pe piața românească. ZF își revendică poziția de cel mai puternic ziar de business din România prin credibilitate, prospețime și exclusivitate a informațiilor, adecvare pe target, tratare în adâncime a temelor de business. ZIARUL FINANCIAR
oferă cititorilor semnificația evenimentelor recente și anticipează evoluțiile din afaceri și economie, prin știri, analize și articole de opinie. Lider al presei de business din România, ZF se caracterizează prin profesionalism, rigurozitate, seriozitate, credibilitate și echidistantă.

 

COMUNICAT DE PRESA