Campioni în Business, un program dedicat antreprenorilor români vizionari, a premiat pe data de 27 noiembrie, la București, cele mai performante companii din Muntenia, în cadrul galei anuale Campioni în Business. În cadrul evenimentului organizat de
Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix i-a fost acordat titlul de Antreprenorul Anului 2019 lui Mihai Marcu, președintele consiliului de administrație Medlife.
Ca în fiecare an, Premiile Campioni în Business au fost acordate în funcție de dinamica cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajați, dar și a altor criterii ce țin de reputația, implicarea în comunitățile locale, inovație și eficiența activităților companiilor
respective. Antreprenorii din spatele acestor afaceri de succes vor fi incluși în comunitatea „Campionilor în Business” pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea economiei și a societății românești.
Trei premii Campioni în Business au fost acordate unora dintre cele mai dinamice companii din Muntenia: Direct Client Service, ce deține lanțul de librării Cărturești, cărți, muzică și filme, ce a avut o cifră de afaceri de 133,169,735 lei în 2018, iar profitul net de 3,903,711 lei și 412 angajați; Gold & Gf 2003, ce deține brandul de bijuterii exclusiviste Teilor – cu cifra de afaceri de 117,554,453 lei în 2018, un profit net de 10,016,682 lei și peste 224 de angajați și Pop Industry – companie producătoare de remorci auto, remorci agricole, de containere pentru locuit, dar și containere speciale. Compania a raportat în 2018 cifra de afaceri de 63,744,039 lei, un profit net de 16,085,805 lei și a avut peste 160 de angajați.
Druid, o companie de înaltă tehnologie care a dezoltat asistenți virtuali inteligenți, a primit trofeul Rising Star, premiul dedicat companiilor la început de drum, cu o creștere accelerată. Druid a avut o investiție inițială de 800.000 euro, iar în primul an de activitate a avut peste 30 de clienți.
Premiul Campionilor a fost primit de Qualitance, ce oferă servicii în tehnologia informației și furnizează soluții de software. Compania a raportat în anul 2018 o cifră de afaceri de 51,230,350 lei, un profit net de 3,826,926 lei și a avut peste 162 de angajați.
Premiul Campionilor a fost acordat de un juriu format din foști campioni în business, antreprenori români cu renume: Monica Cadogan – Vivre, Doina Cepalis – Te-Rox Prod, Alina Donici – Artesana, Marcel Borodi – Net Brinel, Radu Ciorba – Electroglobal, Cristi Covaciu – IPEC, Gabi Crețu – Evozon, Korponay Ferenc – Maravet, Grigore Horoi – Agricola Bacău, Daniel Isai – Salad Box, Cristian Logofătu – Bittnet Systems, Adrian Mihai – Fan Courier, Mihai Miron – Ropharma, Voicu Oprean – Arobs Transilvania, Vasile Sandu – Proinvest Group, Iulian Stanciu – eMag.
În cadrul Galei Campioni în Business au mai fost acordate două premii speciale pentru viziune antreprenorială și implicare în proiecte comunitare. Cele două companii au fost premiate pentru profesionalism și implicare în viața comunității. Astfel, FC Viitorul și Academia de Fotbal Gheorghe Hagi au primit premiul pentru Antreprenoriat în Sport. Compania a raportat în anul 2018 cifra de afaceri de 40,312,507 lei și un profit net de 2,585,763 lei. În același timp, MamaPan, brutăria cu maia, a primit premiul pentru Antreprenoriat Social. Peste 20 de femei din grupuri defavorizate au fost angajate la brutăria MamaPan, iar în fiecare an au existat peste 700 de beneficiari ai proiectului și au fost ajutați peste 100 de oameni cu intoleranțe.
Titlul Antreprenorul Anului i-a fost acordat lui Mihai Marcu, președintele consiliului de administrație Medlife. Rețeaua medicală privată Medlife a avut în anul 2018 un număr de 2193 de angajați, a raportat o cifră de afaceri de 419,850,605 lei și un profit net de 4,110,438 lei.
Analiză despre antreprenorii români
PwC România a realizat pentru acest proiect o analiză ce are la bază informaţiile financiare depuse la Registrul Comerţului de către circa 2582 de companii deţinute de antreprenori români, selectate din rândul celor mai mari 5.000 de companii din România în funcție de cifra de afaceri din anul 2018.
La nivel național, cele mai mari 2582 de companii deținute de antreprenori români au înregistrat în 2018 o cifră de afaceri agregată de circa 311 miliarde lei, cu 14,31% mai mare decât cea realizată de acestea în 2017. Cumulat, companiile analizate au înregistrat în 2018 un rezultat brut de 14 miliarde lei, în creștere cu 8.04% față de 2017, iar valoarea agregată a rezultatului net a crescut cu 8.4% până la 11,5 miliarde lei. În privința
numărului total de salariați, companiile antreprenoriale au raportat în 2018 cu 2,9% mai mulți angajați față de anul anterior, ajungând la aproximativ 621 mii persoane.
„Portretul robot” al celor mai mari companii antreprenoriale din România în 2018: 120,5 milioane lei valoarea medie a cifrei de afaceri, rezultat brut 5,4 milioane lei, rezultat net 4,4 milioane lei, în mediu 240 salariați; rata profitului brut 4,5%. Topul domeniilor de activitate în România, în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri sunt:
• Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice;
• Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale;
• Transporturi rutiere de mărfuri;
• Comercializarea energiei electrice.
Evenimentele Campioni în Business, reunite în acest an sub conceptul „Destinație: VIITOR”, au organizat o serie de sesiuni interactive în care accentul a fost pe schimbul de experiențe între antreprenori și pregătirea afacerilor pentru un viitor digital.
Peste 200 de antreprenori și reprezentanți ai mediului bancar, consultanți de business și analiști au participat miercuri, 27 noiembrie, la Gala Campioni în Business din București, organizata la Stejarii Country Club.
Despre Campioni în Business:
Dezvoltat pe un proiect lansat în 2005 de Enterprise Investors, unul dintre cei mai mari manageri de fonduri de private equity din regiune, Campioni în Business își propune să descopere și să promoveze antreprenorii din spatele celor mai dinamice companii românești.
Începând cu 2011, proiectului i s-au alăturat BCR, cea mai mare bancă din România, Triple Helix, organizație non-guvernamentală dedicată antreprenoriatului, fondată de Irina Anghel-Enescu, și, în 2012, PwC România, una dintre cele mai puternice companii de consultanță în business.
În ultimii ani, Campioni în Business a premiat performerii mediului de afaceri, antreprenorii care au condus și dezvoltat companii cu creșteri sustenabile, pentru că într-o societate în căutare de modele și de surse de inspirație, ei sunt adevărații campioni pe care ar trebui să se sprijine dezvoltarea economică a României.
Campioni în Business este un club al antreprenorilor care, deși activează în domenii diferite, au câteva trăsături în comun: apetit pentru risc și inovație, ambiție, spirit de echipă și dorința de schimbare.