Campioni în Business, un program dedicat antreprenorilor români vizionari, a premiat pe data de 27 noiembrie, la București, cele mai performante companii din Muntenia, în cadrul galei anuale Campioni în Business. În cadrul evenimentului organizat de Enterprise Investors, BCR, PwC România și Asociația Triple Helix i-a fost acordat titlul de Antreprenorul Anului 2019 lui Mihai Marcu, președintele consiliului de administrație Medlife.  Ca în fiecare an, Premiile Campioni în Business au fost acordate în funcție de dinamica cifrei de afaceri, a profitului și a numărului de angajați, dar și a altor criterii ce țin de reputația, implicarea în comunitățile locale, inovație și eficiența activităților companiilor respective. Antreprenorii din spatele acestor afaceri de succes vor fi incluși în comunitatea „Campionilor în Business” pentru contribuția lor semnificativă la dezvoltarea economiei și a societății românești. Campioni în Business este programul dedicat antreprenorilor români vizionari. Evenimentul are loc anual, începând din 2005, pentru a premia afaceri de succes, dar și pentru a aduce împreună companii românești la Cluj, Iași și București.
Au fost acordate premii pentru categoriile Rising Star, Antreprenoriat Social, Antreprenoriat în Sport, Premiul Campionilor, Campioni în Business și Antreprenorul Anului. Campioni în Business este un proiect derulat de Enterprise Investors, manager de fonduri de private equity, BCR, Triple Helix, organizație non-guvernamentală dedicată antreprenoriatului, și PwC România, una dintre cele mai puternice companii de consultanță în business. Șerban Roman, vicepreședinte și country director Enterprise Investors: „Mă bucur să vă revăd și să văd în sală numeroși antreprenori, foarte mulți din țară, din Cluj sau din Iași. Aș vrea să vă pun două întrebări. Puteți ridica mâna cei care credeți că anul viitor economia va merge mai bine? 20%, poate 25% din sală? Întrebrea a doua este câți dintre dumneavoastră credeți că dumneavoastră sau firmei dumneavoastră vă va merge mai bine? (Râsete în sală) Ați răspuns cum mă așteptam. Am pus aceste două întrebări pentru că într-o discuție pe care am avut-o cu unul dintre membrii noștri dragi, campion de Cluj, întrebam «Ce te aștepți de la anul?» Și Radu spune «Mă gândesc cum să fac să cresc mai mult și mai repede decât criza asta care vine». Mi s-a părut că propoziția asta descrie exact profilul atreprenorului, pentru că este ambițios, optimist și încăpățânat să facă lucruri când poate piața nu-l ajută.”

Bogdan Speteanu, corporate director BCR: „Mă bucur să vă atâtea fețe cunoscute, dar și multe persoane pe care vom avea ocazia să le cunoaștem în această seară. Legat de așteptările pentru anul viitor, noi credem că va fi la fel de bine. Aceasta este prognoza noastră, pe asta ne bazăm. Și știți că, de obicei, noi bancherii nu suntem cei mai optimiști. Stând de vorbă cu dumneavoastră, auzind poveștile de succes și planurile de viitor, noi suntem optimiști, recunoaștem, însă, că moderat-optimiști. Dar optimismul există. Făceam așa o rememorare despre Campioni în business, că de 10 ani sărbătorim antreprenoriatul. Ce înțelegem prin antreprenor? Definiții pot fi diverse, dar evident vorbim, dacă ar fi să sumarizez în trei puncte, despre oameni care împotriva greutăților au crezut într-o idee, persoane care își urmăresc visul până la capăt și care nu se tem că lucrurile nu vor ieși cum trebuie sau că nu vor reuși. Cred că asta vă caracterizează pe dumneavoastră. Până la urmă este vorba de încredere. Încrederea pe care dumneavoastră o aveți în afacere și pe care ne-o inspirați și nouă ca finanțatori, să avem încredere și să vă susținem, iar în definitiv suntem convinși că această simbioză ne va duce mai departe și pe unii și pe alții, așa că mesajul meu de final este să avem încredere, iar la anul va fi cel puțin la fel de bine.”
Ionuț Simion, country managing partner PwC: „Noi, la PwC, nu deținem un bol de cristal care să ne spună dacă va fi mai bine sau mai rău, dar, ce putem noi să vă spunem este că dacă vom avea o țară în care vor fi continuitate, predictibilitate, în care guvernanții, dacă nu ne vor asculta, măcar ne vor lăsa în pace să ne facem treaba, cu siguranță că vom avea succes și alături de dumneavoastră va avea succes și România. A venit vremea să nu ne mai plângem și să arătăm România cu degetul. Anul acesta, compania antreprenorială cu cea mai mare creștere ca valoare a fost dezvoltată aici, în România. E vorba de UiPath al cărei fondator a fost premiat anul trecut Campionul anului în cadrul acestei gale. Noi am avut, de la începutul acestui proiect, convingerea că antreprenoriatul reprezintă cheia de boltă a economiei românești. Acum poate vi se pare că aceste cuvinte sunt mari, dar eu vă spun, uitându-mă la dumneavoastră, cei din sală, comparativ cu momentul în care ne-am apucat de proiect și eram la început de drum, că anul acesta deja putem vorbi de o comunitate de antreprenori.  O comunitate care ne dorim să fie din ce în ce mai mare, plină de oameni care știu să facă business și care reprezintă pentru noi toți modele de urmat.”

Premiile speciale acordate la Campioni în Business Druid – Premiul Rising Star Druid este o companie specializată în dezvoltarea de asistenți virtuali (chatboți) pentru organizații de tip Enterprise deținută de Liviu Drăgan. Drăgan este și fondator al companiei Total Soft, afacere din care a ieșit în 2016. Druid a avut o investiție inițială de 800.000 euro, iar în primul an de activitate a avut peste 30 de clienți.

Liviu Drăgan, chairman Druid: „Cred că cea mai importantă lecție de business pe care am primit-o a fost între exitul din TotalSoft și fondarea Druid, când am învățat că este foarte greu să fie necesar să uiți tot ce ai făcut și ce ai învățat ca să pornești un business total diferit, cu o cu totul altă paradigmă. Cred că asta a fost cea mai importantă lecție. Revenind la întrebarea dacă va fi mai bine sau mai rău anul următor, asta nu știu, dar știu că vor fi mult mai mulți Druizi și sper că fiecare om din România să aibă un asistent vitual Druid.” MamaPan – Premiul pentru Antreprenoriat Social Proiectul MamaPan, realizat cu fonduri europene, este coordonat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate. În brutăria-patiserie MamaPan, situată pe strada Drumețului din Capitală, lucrează mame care își cresc singure copii sau femei aflate în situații de dificultate economică și socială. Peste 20 de femei din grupuri defavorizate au fost angajate la brutăria MamaPan, iar în fiecare an au existat peste 700 de beneficiari ai proiectului și au fost ajutați peste 100 de oameni cu intoleranțe.

Irina Sorescu, președintă executivă a Centrului Parteneriat pentru Egalitate: „Am început afacerea aceasta în urmă cu cinci ani, având zero experiență de business și lucrând toată viața în domeniul social. Am creat burtăria pentru că am vrut să oferim locuri de muncă unor femei aflate în situții dificile de viață și, în același timp, oamenilor produse sănătoase. Iar copiilor ocazia de a vedea și de a învăța cât de importantă este munca asta dintr-o brutărie, cât de grea este și, până la urmă, cât de valoroasă este pâinea pe care o avem pe masă” „Cel mai important a fost că am reușit ca în toată perioada asta să aduc lângă noi foarte mulți oameni care să ne sprijine.Și am făcut asta poate pentru că eu însămi am crezut foarte mult în povestea noastră și nu am vrut să renunț oricât de greu a fost. Foarte important este că am adus solidaritate și umanitate în relțiile de muncă, dar și în relațiile cu clienții și partenerii. Cred că asta este lecția, că umanitatea și solidaritatea te ajută să mergi mai departe simțindu-te și bine în același timp.” Academia de Fotbal Gheorghe Hagi & FC Viitorul – Premiul Antreprenoriat în Sport Compania a raportat în anul 2018 o cifră de afaceri de 51,23 milioane lei, un profit net de 3,83 milioane lei și a avut peste 162 de angajați. Întinsă pe 7 hectare în apropierea orașului Constanța, la Ovidiu, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” deține terenuri de joc și antrenament (opt la număr, cu gazon natural și artificial, prevăzute cu instalație de nocturnă), corpuri de clădire cu funcțiuni specifice, precum și parcări, platforme, alei, accese auto și pietonale. Academia are aproximativ 250 de sportivi, împărțiti pe 13 categorii de vârstă, de la 6 la 19 ani.

George Ogăraru – director de scouting și relații internaționale FC Viitorul „Domnul Hagi nu a putut veni, deși a dorit, însă fotbalul este un sport foarte dinamic, iar el, ca antrenor și patron de club, călătorește foarte mult. Este onorat și vă mulțumește pentru acest premiu. Să lucrezi cu tinerii este ceva extraordinar, este investiția pe care dumnealui a considerat că trebuie să o facă în tineri și în viitor. S-a demonstrat a fi sustenabilă în timp. Iar dacă vorbim despre educație, aceasta schimbă vieți și se întâmplă și cu tinerii noștri.”

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/p-campioni-in-business-antreprenori-din-sport-cultura-social-it-industrie-si-servicii-premiati-pentru-performanta-ambitie-optimism-si-pasiune-19183805