Mişcările din ultimul an în businessul din judeţul Cluj arată că această zonă rămâne în continuare interesantă atât pentru antreprenorii locali, însă mai ales pentru investitorii străini. Clujul, o zonă care a devenit în ultimii ani un magnet pentru companiile de IT şi outsourcing, un judeţ care şi-a revenit după „cutremurul“ plecării Nokia din 2011, a reuşit să rămână un pol al producţiei prin prezenţa aici a unor giganţi precum Bosch, Emerson sau De’Longhi.

Chiar dacă fabricile cu tradiţie din municipiu, precum Napolact, Ursus, Tricotaje Someşul sau Feleacul au fost demolate rând pe rând şi transformate în proiecte imobiliare, zona rămâne una dintre locomotivele economiei româ­neşti.

Companiile prezente la Cluj lucrează în mare parte pentru export, iar cosmeticele, hainele, alimentele, medicamentele, însă mai ales piesele auto fabricate aici ajung de mai mulţi ani pe pieţele internaţionale. Principalii indicatori economici din judeţul Cluj în luna iunie arată continuarea trendului ascendent al producţiei industriale şi a exportului.

Astfel, producţia industrială a judeţului Cluj a crescut în luna iunie 2014 cu aproape 20% faţă de aceeaşi lună din anul 2013, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj. Comparativ cu primul semestru din 2013, în perioada ianuarie-iunie 2014 indicele producţiei industriale a fost de 122,3%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în luna iunie 2014, a fost cu 11,7% mai mare faţă de luna iunie 2013. Cumulat pe şase luni, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a fost cu 112,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Bosch a construit o fabrică de peste 70 de milioane de euro

Conform celor mai recente date de la Institutul de Statistică, exporturile judeţului Cluj în primele patru luni din acest an au fost de 315,7 mil. euro, iar importurile au însumat 598 mil. euro.

 

În companiile din Cluj lucrează peste 150.000 de oameni, iar după cifra de afaceri a acestora judeţul se află pe locul cinci în ierarhia businessului românesc, cu 8 mld. euro, după Bucureşti (81,9 mld. euro), Ilfov (13,6 mld. euro), Argeş (9,1 mld. euro) şi Timiş (8,7 mld. euro). În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut realizat în judeţul Cluj în luna iunie 2014 acesta a fost de 2.334 de lei, iar cel net de 1.687 de lei.

Clujul suferă la capitolul companii mari, o singură firmă (grupul petrolier ungar MOL, cu vânzări de 4,325 mld. lei în 2013) având o cifră de afaceri de peste un miliard de lei. Pe locul doi în topul companiilor din judeţ se află o filială a Electrica, podiumul fiind completat de producătorul de medicamente Terapia, controlat de grupul indian Ranbaxy.

Cel mai mare angajator al Clujului este însă producătorul japonez de componente auto Fujikura Automotive România, care avea circa 3.200 de angajaţi în 2013.

Campionii din Transilvania şi Banat

Ziarul Financiar, alături de fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit şi consultanţă PwC şi fundaţia Triple Helix, va premia astăzi în cadrul unui eveniment organizat la Cluj campionii în business din Transilvania şi Banat, ediţia 2014. Printre ’’campionii“ premiaţi anul trecut din regiunile Transilvania şi Banat s-au numărat companii precum furnizorul de produse veterinare Maravet din Baia Mare, constructorul de maşini şi utilaje Irum din Reghin, precum şi producătorul de lentile pentru ochelari Interoptik din Timişoara.

Evenimentele anului pentru economia clujeană

August – decembrie 2013

+ În urmă cu un an, Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medicamente generice din România, anunţa o investiţie de peste 29 milioane de lei (circa 6,6 milioane de euro) pentru realizarea unui centru de cercetare şi dezvoltare.

+ Tot în urmă cu un an, Fribourg Development controlat de Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, anunţa finalizarea unei investiţii de peste 7 mil. euro în reconversia primelor două clădiri ale vechii fabrici de mobilă Libertatea, în cadrul proiectului Liberty Technology Park.

+ În ultimul trimestru din 2013, antreprenorul Daniel Metz a vândut compania de sofware EBS România, unde deţinea pachetul majoritar de acţiuni, grupului japonez NTT Data, cu 61.000 de angajaţi şi afaceri anuale de 10 mld. euro.

Trimestrul întâi din 2014

+ La începutul acestui an, producătorul suedez de componente pentru industria auto Trelleborg Automotive Dej a obţinut prin intermediul schemelor de ajutor de stat suma de 5,4 mil. euro pentru cofinanţarea unei investiţii de 16 mil. euro, în extinderea capacităţilor de producţie de la Dej, judeţul Cluj. Investiţia presupune şi crearea a 284 de noi locuri de muncă.

+ În luna februarie 2014, Macromex, cel mai mare business local în domeniul distribuţiei de produse congelate, a finalizat o investiţie de 17 milioane de euro într-un depozit de produse congelate la Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

Sala polivalentă va fi inaugurată pentru public cu un concert la final de octombrie

 

Trimestrul al doilea din 2014

+ În aprilie, producătorul de bere Ursus Breweries, controlat de grupul sud-african SABMiller, a început demolarea fabricii de bere din Cluj cu o tradiţie de peste 135 de ani.

+ Tot în aprilie, grupul german E.ON, cu afaceri de peste 1 mld. euro pe piaţa locală, anunţa că va angaja aproximativ 300 de oameni la centrul de servicii din Cluj-Napoca.

+ Cel mai important eveniment din ultimul an în businessul din judeţul Cluj a fost inaugurarea în luna mai a fabricii de componente auto Bosch din Jucu, o investiţie de peste 70 de milioane de euro, în cadrul căreia vor lucra 750 de angajaţi până la finalul acestui an. Tot în mai, FrieslandCampina România, subsidiara locală a grupului olandez FrieslandCampina, anunţa că va reloca în unitatea de la Baciu, judeţul Cluj, producţia de brânzeturi de la Carei şi activitatea de tăiere şi ambalare a brânzei de la Târgu-Mureş, până cel mai devreme la 1 ianuarie 2015. Şi tot în mai 2014, omul de afaceri Ioan Tecar, proprietarul grupului MG-Tec, care numără 10 companii cu afaceri consolidate de 130 mil. euro, anunţa o investiţie de 20 de milioane de euro, susţinută din fonduri proprii şi dintr-un ajutor de stat în valoare de 10 mil. euro, pentru dublarea capacităţii de producţie a fabricii de hârtie de la Dej.

+ La finalul lunii mai, a avut loc la Cluj inaugurarea clădirii de birouri „The Office“, dezvoltată de antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor şi fondul sud-african de investiţii NEPI în zona centrală a municipiului, pe platforma fostei fabrici de confecţii Tricotaje Someşul. Întreg proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 54.000 de metri pătraţi şi include trei etape de dezvoltare.

+ În luna iunie, producătorul de materiale de construcţii Sika România a inaugurat în comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj, o fabrică de adezivi speciali pentru construcţii, cu o capacitate totală de 50.000 de tone pe an.

Daniel Metz a fost unul dintre campionii în business de la Cluj în 2013

Trimestrul al treilea din 2014

+ În luna iulie, grupul american Emerson, cu afaceri globale de 24,7 miliarde de dolari şi 132.000 de angajaţi, a finalizat o investiţie de 55 milioane de euro (76 milioane de dolari) într-un complex mixt, clădire de birouri şi hală de producţie, ridicat în campusul din parcul industrial Tetarom II, judeţul Cluj. Campusul Emerson din Cluj-Napoca este acum unul din cele mai mari puncte de lucru din Europa al gigantului american, având peste 2.000 de angajaţi.

+ Tot în luna iulie, producătorul de calorifere Irrom Industrie, subsidiara locală a grupului italian Irsap, a finalizat o investiţie de 7,5 mil. euro în extinderea şi modernizarea capacităţii de producţie din localitatea Iclod, judeţul Cluj, unde lucrează peste 300 de persoane, care produc anual aproximativ 500.000 de piese de calorifere.

+ În luna august, furnizorul de soluţii software iQuest, controlat de Cornelius Brody şi Octav Chicinaş, a cumpărat un teren de 18.000 de metri pătraţi, pe care a funcţionat fosta fabrică de confecţii Flacăra, de la compania germană LBBW Immobilien, în vederea construirii propriului sediu de birouri. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă terenul ar putea fi estimat la 8-9 mil. euro, conform calculelor ZF.

+ În luna septembrie a fost finalizată încă o clădire de birouri la Cluj, United Business Center Tower, o investiţie de aproximativ 10 mil. euro a omului de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul centrelor comerciale Iulius Mall şi Palas Iaşi.

+ Luna aceasta a fost finalizată construcţia sălii polivalente din Cluj, o investiţie de 20 de milioane de euro.