Nouă companii româneşti, în mare parte active în domeniul IT, dar şi în domenii precum comerţ de echipamente electronice, turism sau servicii anexe extracţiei de petrol, au fost premiate marţi pentru performanţa în afaceri în cadrul proiectului „Campioni în business“, organizat la Bucureşti.
Opt dintre cele nouă companii premiate în cadrul evenimentului „Campioni în business“ au afaceri de peste 457,5 mi. lei şi aproape 730 de angajaţi, potrivit calculelor ZF. Cea de-a noua companie premiată a fost UiPath, care este singurul unicorn românesc, evaluat la 3 mld. dolari. „Cel mai spectaculos este că în urmă cu trei ani eram cinci oameni într-un apartament, iar în prezent UiPath are aproape 2.000 de angajaţi în 20 de birouri în toată lumea. Avem 200 de persoane în Tokio, 500 de oameni în SUA. Businessul creşte extraordinar de bine, noi am crescut practic de la o cifră de afaceri de sub 1 mil. dolari în 2015 la 200 mil. dolari cu care încheiem anul în curs. Este una dintre cele mai mari creşteri din istoria unei companii de enterprise software“, a spus Daniel Dines, CEO al UiPath, în cadrul evenimentului „Campioni în business“. El a câştigat titlul de Antreprenorul Anului 2018.
În fiecare an, fondul de investiţii Enterprise Investors, împreună cu Banca Comercială Română, firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România şi Asociaţia Triple Helix România premiază cele mai dinamice afaceri antreprenoriale în cadrul evenimentului „Campioni în business“ din trei regiuni: Transilvania, Moldova şi Muntenia.
În cadrul evenimentelor „Campioni în business“, antreprenorii îşi spun poveştile de business, discută despre probleme cu care se confruntă în afacerile lor şi sunt premiaţi pentru performanţele înregistrate în anul anterior. De asemenea, premiile „Campioni în business“ sunt acordate în funcţie de dinamica cifrei de afaceri, a profitului şi a numărului de angajaţi, dar şi a altor criterii ce ţin de reputaţia inovaţia şi eficienţa activităţilor companiilor în anul precedent.
Ce a spus Campionul în business al anului 2018
Daniel Dines, CEO UiPath: „Într-o lume globală, cu o competiţie acerbă, cel care se dezvoltă cel mai rapid este cel care va câştiga“
♦ Îmi este destul de greu să explic ce facem noi, cred că asta este cea mai mare problemă a industriei noastre, dar, în principiu, noi construim roboţi software care sunt inteligenţi şi sunt capabili să imite oameni din front office, back office, care fac procese de business repetitive. Roboţii noştri folosesc aplicaţii software pentru a face orice poate face un om, atâta timp cât se poate descrie în reguli.
♦ Cred şi sper să fim o inspiraţie pentru România şi pentru noua generaţie de antreprenori. Noi pur şi simplu arătăm că se poate înfiinţa o companie cu talent românesc, care să se dezvolte la nivel global. Noi continuăm expansiunea globală, în principiu în dezvoltarea produsului şi în vânzări.
♦ Interesant ca lecţie de business este că în momentul în care depăşeşti un anumit nivel este extraordinar de simplu să ai acces la resurse. Pentru noi ar fi un lucru destul de simplu să atragem din piaţă 1 miliard de dolari, probabil că o vom face la începutul anului.
♦ Este o mare diferenţă, noi am trăit 10 ani într-un apartament dezvoltând un software, iar acum suntem într-o etapă în care pur şi simplu ai acces nemăsurat la resurse, iar banii sunt cea mai ieftină resursă la care avem noi acces, dar trebuie să ne dezvoltăm extraordinar de repede.
♦ Într-o lume globală, cu o competiţie acerbă, cel care se dezvoltă cel mai rapid este cel care va câştiga. Eu cred că asta este o lecţie importantă pentru oricine, în momentul în care găsiţi o oportunitate de business este esenţial să vă dezvoltaţi cât de repede puteţi.
Iulian Stanciu, CEO şi acţionar eMAG: Eu aş paria mai mult pe dezvoltarea economiei digitale
♦ Eu aş paria mult mai mult decât se pariază în prezent pe dezvoltarea economiei digitale. Pare ciudat într-o ţară în care trei sferturi dintre adulţi nu au competeţele de bază în zona digitală, dar mă uit la ce a făcut India. India a dezvoltat practic un nou model de internet. Ei au venit cu o viziune care a spus că India va fi o ţară în care oamenii vor fi bogaţi, iar această bogăţie va veni din datele pe care le deţin şi pe care le vor pune la dispoziţie companiilor.
♦ Acest internet 3.0 pe care India îl construieşte în prezent este cel în care oamenii produc conţinut şi date şi banii se întorc la ei, iar companiile concurează între ele prin algoritmi. Acest internet va veni, Uniunea Europeană deja pune bazele, aduce reglementări, GDPR şi aşa mai departe.
♦ România ar putea să facă paşi mari în această zonă, pentru că să ai o strategie nu înseamnă să listezi toate lucrurile pe care ar trebui să le faci -să avem grijă de cultură, să avem grijă de agricultură, de mediu, înseamnă să alegi dintre ele trei-cinci şi să ai grijă de ele, pentru că ele te vor ajuta să te dezvolţi şi să produci bani ca să le întreţii şi pe celelalte la un nivel bun. Văd economia digitală ca pe un pariu, care este mult mai ieftin de construit, o economie digitală mult mai ieftină decât infrastructura fizică, fiind mai rapidă. Avem competenţe în ţară şi putem realiza lucruri.
CE AU DECLARAT PARTENERII PROIECTULUI ÎN CADRUL CONFERINŢEI „CAMPIONI ÎN BUSINESS“ DE LA BUCUREŞTI
Şerban Roman, vicepreşedinte, Entreprise Investors
♦ Când vorbim cu dumneavoastră şi despre dumneavoastră ne referim la antreprenori, poate unii dintre dumneavoastră nu sunteţi antreprenori, dar noi, ca parteneri ai proiectului, interacţionăm zilnic cu antreprenori care reuşesc să creeze poveşti de succes.
♦ Sunt două caracteristici care apar cu regularitate în profilul unui antreprenor de succes. În primul rând toţi au idei mari, vise măreţe şi în al doilea rând sunt ambiţioşi, poate chiar încăpăţânaţi să realizeze aceste vise. Eu cred că partea de încăpăţânare o avem toţi în ADN, uneori mai mult decât ar trebui, dar măcar aşa jumătate din drum este pavat.
♦ Vă invit să aveţi vise măreţe şi sper să mă întâlnesc cu cât mai mulţi dntre voi pe scenă.
Citeste mai mult : https://www.zf.ro/special/campionii-in-business-din-muntenia-noua-companii-active-in-it-comert-turism-si-extractie-de-petrol-declarate-campioane-in-business-la-bucuresti-17683771